Reinier de Graaf 1

Reinier de Graaf Ziekenhuis

Uitdagende mozaïek in de hoofdstad van de keramiek
UTILITEIT
UTILITEITSBOUW
Project Alpine hoofdfoto

Reinier de Graaf Ziekenhuis

Uitdagende mozaïek in de hoofdstad van de keramiek

Delft, de hoofdstad van de keramiek. Ruim 4.500 vierkante meter vloeroppervlakte voor de aanbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis. Een vloermozaïek van Koninklijke Mosa met een rapport van 7,20 x 3,60 meter en niet minder dan 32 verschillende maten en kleuren… Het zijn de ingrediënten waar jongensdromen van zijn gemaakt. De onze, tenminste.

4.490 m²

Vloer tegelwerk

Utiliteit

November 2015

Delft

Geen

Meisje met de parel

Het ontwerp van de vloer is geïnspireerd op het schilderij Meisje met de parel van de uit Delft afkomstige Hollandse meester Johannes Vermeer. De parels – de witte diagonale tegeltjes – hebben we stuk voor stuk handmatig bijgeslepen zodat de punten precies in het midden van de voeg uitkomen. Want zo’n prachtvloer verdient extra aandacht.

Patrick de Winter (TGLS): ‘Alle tegels, maar zeker de grotere, hebben kleine maatafwijkingen. Dat is normaal, het is handwerk. Maar door het ontwerp met een voegbreedte van slechts 4 mm zie je zelfs de kleinste afwijking al. Daarom hebben we alle diagonale tegels afzonderlijk nagelopen: afwijking gemeten, waterpas erlangs, bijgeslepen en bijgevoegd.’

Lees de casestudy van Mosa over deze adembenemende vloer

Ook de dekvloer

Dat was niet de enige uitdaging, legt Patrick uit. ‘Bij het bestuderen van het bestek bleek dat het door de tolerantie van de anhydriet dekvloer onmogelijk was om te voldoen aan de vlakheidseis van de tegelvloer. Daarom hebben we ook de dekvloer voor onze rekening genomen. Zo konden we een vloer garanderen die aan alle eisen voldoet en het uitdagende ontwerp van Mosa volledig tot zijn recht laat komen.’ Want, zoals Patrick graag mag zeggen: ‘Vooraf het werk doorspitten om problemen te tackelen voordat ze optreden: ook dat is TGLS.’ Het resultaat mag er zijn, al zeggen we het zelf.

Reinier de Graaf 1
Reinier de Graaf 2
Reinier de Graaf 3

Ja, stuur mij het nieuwe magazine van TGLS #4 – de jubileumeditie:

"*" geeft vereiste velden aan