INNOVATIE

TGLS-STIJL

Innovatie nemen we bij TGLS vol op de hoorns. En die beeldspraak bedoelen we letterlijk, want ons innovatiebeleid is gericht op twee doelen: snelheid en circulariteit.

De eerste hoorn: snelheid

We regelen en betegelen veel vloeren voor retailbedrijven, autoshowrooms en horecaondernemingen. Iedere dag dat die gesloten zijn vanwege een verbouwing is een dag omzetderving. Hoe sneller wij betegelen, en hoe eerder de vloer daarna begaanbaar is voor de andere partijen, hoe eerder de verbouwing gereed is. En ze weer klanten kunnen ontvangen.

De tweede hoorn: circulariteit

Tegelvloeren vormen een flinke hobbel op weg naar een circulaire bouwsector. Doordat de tegels worden verlijmd met de ondergrond is hergebruik eigenlijk niet mogelijk. Daarom hebben wij het tot onze duurzaamheidsmissie gemaakt om technologieën te verkennen en ontwikkelen waarmee je tegelvloeren legt zonder lijm of voegmaterialen.

Circulaire tegelvloeren

Zo maken we tegelvloeren circulair: tegels die niet met de ondergrond zijn verlijmd, kun je gewoon loshalen en hergebruiken in een nieuwe vloer. Afzonderlijke tegels vervangen is al net zo eenvoudig, wat de levensduur van tegelvloeren ten goede komt. Zijn de tegels niet meer herbruikbaar? Dan gaan ze terug naar de fabriek om ze te recyclen tot grondstoffen voor nieuwe tegels.

Hoe beide hoorns elkaar versterken

Snelheid en circulariteit hebben ogenschijnlijk niets met elkaar te maken. Toch versterken beide hoorns elkaar. Dat werkt zo: tegelvloeren die je niet hoeft te verlijmen of te voegen zijn sneller begaanbaar. Dat verkort de doorlooptijd van een bouwproject. Zo leidt circulariteit tot meer snelheid, met lagere bouwkosten en minder omzetderving als resultaat.

Eigenwijs als we zijn

Nou zeggen ze in de bouwsector dat een tegelvloer zonder traditionele verlijming en voeg helemaal niet mogelijk is. Eigenwijs als we zijn, maakt dat de uitdaging alleen maar groter. Momenteel onderzoeken we meerdere technologieën. Hoe die technologieën werken? Hieronder lichten we aan aantal tipjes van de sluier op.

Investering winst in eigen R&D

Investering winst in eigen R&D

Innovatie

Als voorloper in een traditionele branche nemen we onze verantwoordelijkheid om haalbare technologieën te ontwikkelen die bijdragen aan verduurzaming van de bouwsector.

De gangbare opvatting binnen de sector is dat zo’n technologie niet mogelijk is. Wij denken van wel. Momenteel werken we aan meerdere duurzame en circulaire technologieën en oplossingen.

De afgelopen jaren investeerden we ruim 25% van onze winst in deze initiatieven.

TGLS Click & Klaar vloer

TGLS Click & Klaar vloer

Innovatie

Het innovatieve kliksysteem TGLS Click & Klaar is geschikt voor drukbezochte locaties zoals luchthavens, supermarkten, automobielbedrijven, beurzen en andere retail- of horecaruimtes. Deze volledig circulaire vloer wordt in een handomdraai gemonteerd zonder toevoeging van lijm of voeg en is meteen begaanbaar.

Met de TGLS Click & Klaar vloer kunnen met één klik snel en eenvoudig tegels worden gelegd op dekvloeren of oude vloeren. Als de ondergrond vlak genoeg is, hoeft een oude ondervloer niet eerst te worden verwijderd of bewerkt. Dat scheelt veel extra tijd.

Tegels van de TGLS Click & Klaar vloer zijn geschikt voor circulaire bouw: aan het eind van de gangbare levensduur van 8 jaar zijn de tegels snel en simpel te vervangen. Zo bespaar je flink op de kosten voor arbeid en materiaal, want het kliksysteem blijft gewoon liggen. Uiteraard kun je ook delen van de vloer vervangen, of alleen versleten of beschadigde tegels. Oude tegels worden hergebruikt in nieuwe vloeren of verwerkt tot grondstof voor nieuwe tegels.
Bekijk de film hier: https://vimeo.com/755640262/c93a91f107

TGLS Tegelmat in ontwikkeling

TGLS Tegelmat in ontwikkeling

Innovatie

Een tweede innovatie is de TGLS Tegelmat.
Dit ultra-flexibele systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kleefbare ondergrond
  • Tegel (elk denkbare afmeting)
  • Voeg

Zowel de ondergrond als de voeg zijn volledig recyclebaar.
Na oorspronkelijk gebruik kunnen ze:

  • opnieuw worden aangewend
  • of in de vorm van ‘afval’ volledig worden afgebroken en opnieuw tot grondstof worden gevormd

Indien voor tegels van MOSA wordt gekozen, heeft men ook nog een tegel in handen die 99% Cradle-to-Cradle gecertificeerd is.


De Tile: van afval naar product

De Tile: van afval naar product

Innovatie

TGLS participeert in De Tile, een ambitieuze onderneming die een 100% circulair product maakt uit afval van supermarkten, restaurants en andere bedrijven.

Door middel van een ronduit revolutionaire techniek wordt plastic afval verwerkt tot recyclebare kunststof wandtegels.

Het duurzame productieproces is nagenoeg CO2-neutraal en je kunt bovendien de wandtegels zelfs aanbrengen zonder tegellijm. Dat maakt volledig hergebruik mogelijk. Dit is hardcore recycling: van tegel naar tegel.

Hier wil je natuurlijk meer van weten! Kijk hiervoor binnenkort op www.detile.nl  (site under construction)

CIP: uniek duurzaamheidsplatform

CIP: uniek duurzaamheidsplatform

Innovatie

Voor een circulaire bouwsector moeten we in de gehele keten zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen toepassen en zo min mogelijk eindige bronnen.

Die uitdaging gaan de participanten van het collectief Circulair Innovatie Partners Duurzaam bouwen en inrichten graag aan.
Samen met vijf andere ambitieuze bedrijven uit de bouw hebben we onze expertises gebundeld in dit unieke duurzaamheidscollectief.

Ons doel: 100% circulair bouwen voor de retailsector, van sloop tot oplevering. Dat doen we met aantoonbaar duurzame en innovatieve processen.
Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch interessant voor opdrachtgevers. Bekijk wat CIP voor jouw organisatie kan betekenen op www.cip.nl

duurzaam

Meer weten?
Of heb je zelf een goed idee
en zoek je een partner?

Bel 088-1211000 of mail naar info@tgls.nl,
we hoorn graag van je.

Ja, stuur mij het nieuwe magazine van TGLS #4 – de jubileumeditie:

"*" geeft vereiste velden aan