Amsterdams Medisch Centrum

TGLS en Royal Mosa trekken samen op in het AMC

Lees meer Terug naar overzicht

In het AMC worden de vloeren vervangen: vijftienduizend vierkante meter. Voor minimale overlast vinden de werkzaamheden kriskras door het ziekenhuis plaats. Door alles digitaal in te meten en uit te zetten, sluiten alle vloerdelen straks perfect op elkaar aan.

De bestaande vloer was 35 jaar na de oplevering toch wel echt aan vervanging toe: een bonte lappendeken van reparaties strekte zich uit over de verdiepingen van het Amsterdams Medisch Centrum.

EGM architecten, het bureau dat de renovatieplannen ontwikkelde, vroeg Royal Mosa hun ideeën over de vloer te opperen. Belangrijk aandachtspunt: de uitstraling van de originele vloer moest behouden worden.

Waarom TGLS?

TGLS gaat veel verder dan een vloertje plakken.

Aanbesteding

Vervolgens schreef het AMC een aanbesteding uit, waarbij het voorstel van Mosa als voorbeeld diende. Een groot aantal tegelfabrikanten reageerde hierop en op een gegeven moment lagen er ruim twintig panelen met tegels in de hallen van het ziekenhuis. Het AMC voerde kleurbeoordelingen uit en taxeerde de fysieke en facilitaire eigenschappen. Uit de verschillende inzendingen kwam Mosa als beste uit de bus op het gebied van reinigbaarheid, antislip en verschillende fysieke kenmerken.

De volgende stap was het aanbesteden van de tegelwerkzaamheden. In eerste instantie wilde het AMC het tegelzetten en de lijm in verschillende aanbestedingen aanbieden. Desondanks schreef TGLS een voorstel met plan van aanpak voor zowel tegelzetten als lijm. Eric Vermeulen, keyaccountmanager bij Royal Mosa: ‘Dat heeft heel veel vertrouwen gewekt. TGLS heeft eerst een kleine proefvloer gemaakt, daar was het AMC tevreden over, hierna een groter formaat. Het oorspronkelijke plan was om de bouwfases apart aan te besteden, maar er was zoveel vertrouwen dat ze met TGLS zijn doorgegaan.’

Mosa
TGLS

Risico wegnemen

‘We waren niet betrokken bij de aanloopfase’, legt Patrick de Winter (TGLS) uit. ‘Daarom hebben we contact gezocht met de mensen van MedicomZes, de hoofdaannemer. We hebben de situatie ter plaatse bekeken en de wensen aangehoord. Al die bevindingen hebben we bijeengebracht. Vervolgens hebben we een advies inclusief plan van aanpak opgesteld, op basis waarvan we zijn geselecteerd.’

Hierna volgde de eerste proefvloer: ongeveer tien vierkante meter. Patrick: ‘Die plakten we over de bestaande vloer, voor een drukke entree. Er werd dus meteen veel overheen gelopen.’ De volgende stap was een proefvloer van 526 vierkante meter, om te zien of de vloer voldeed wat betreft kleurstelling, onderhoud, antislip enzovoort. ‘Met deze tweede proefvloer konden we echt kijken of dit het beeld is wat het AMC in het hele gebouw wil’, verklaart Patrick. ‘Met zo’n uitgebreid voortraject neem je het risico weg voor alle partijen.’

Medische tempel in de polder

Er was drie jaar aan gebouwd toen in 1983 het Academisch Medisch Centrum officieel in gebruik werd genomen. Het reusachtige gebouw moest dienstdoen als ‘medische tempel in de polder’, met overdekte straten en pleinen, winkels, restaurants en een boekhandel. Net zo’n grote betonkolos als het Pentagon in Amerika, werd vol bewondering gefluisterd. Dat klopt niet helemaal: het AMC komt op zo’n 450 duizend vierkante meter vloeroppervlak, het Pentagon op 660 duizend. Hoe dan ook, geen klein bier!

Zoals dat gaat in Nederland, waren de meningen niet onverdeeld enthousiast. Zo waarschuwde architectuurprofessor C. Weeber: ‘Zorg dat je niet ziek wordt, want in dit ziekenhuis wordt iedereen nog zieker.’ Schrijver J. Rentes de Carvalho betoonde zich heel wat milder: ‘een verademing’, noemde hij het gebouw.

Het AMC is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het grootste ziekenhuis van de hoofdstad. Het heeft een gemiddelde personeelsbezetting van 6.050 fte en meer dan 1.000 bedden. Je kunt je voorstellen dat met zoveel personeel, patiënten en bezoek dat rondloopt, rondrijdt of rond wordt gereden het vervangen van de vloer geen geringe uitdaging is.

Compleet gefaseerd

Het is dus zaak dat de gebruikers van het gebouw zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden. Daar heeft TGLS ruime ervaring mee, bijvoorbeeld bij de werkzaamheden aan het drukke Station Den Haag Centraal. Patrick: ‘We faseren het werk van links naar rechts om de loopstromen te faciliteren. Zo hoeven mensen niet over te zigzaggen maar kunnen ze gewoon doorlopen. En natuurlijk zorgen we dat de werkruimtes zijn afgeschot.’

Een aantal werkzaamheden vindt ’s nachts plaats, om overlast te voorkomen. ‘Het gaat dan om aansluitingen tussen verschillende vloerdelen’, legt Patrick uit. Die aansluitingen vormen trouwens een flinke uitdaging. ‘Het tegelwerk wordt compleet gefaseerd uitgevoerd en overal worden nieuwe vloeren gelegd, die straks wel netjes op elkaar moeten aansluiten.’

Van het bouwfysische gedeelte en de ondervloer tot de toplaag aan toe. Dat is TGLS

Digitaal inmeten en uitzetten

Het gaat om niet minder dan vijftienduizend vierkante meter, een mix van verschillende 60x30cm en 60x15cm-tegels in een repeterend patroon. ‘De maatvoering is dus essentieel’, benadrukt Patrick. ‘Daarom wordt alles digitaal ingemeten en digitaal uitgezet op de vloer. Zo kunnen we garanderen dat er straks geen zichtbare overgangen zijn tussen stukken vloer die op verschillende momenten zijn betegeld.’

De werkzaamheden duren nog het hele jaar. Eric Vermeulen: ‘TGLS gaat veel verder dan een vloertje plakken. Van het bouwfysische gedeelte en de ondervloer tot de toplaag aan toe.’ Maar of alle vloerdelen straks perfect op elkaar aansluiten, zonder dat er gefreesd hoeft te worden? Eric is van het ‘eerst zien, dan geloven’, maar Patrick weet het zeker: ‘Absoluut. We zijn handige jongens!’

Meer gerealiseerde projecten.

Projecten waar wij trots op zijn.

Amsterdams Medisch Centrum

TGLS en Royal Mosa trekken samen op in het AMC.

Bekijk project

Bijenkorf Utrecht

Samen met Royal Mosa verzorgden we een tegeltotaaloplossing.

Bekijk project

Helftheuvel Passage

Renovatie van het grootste winkelcentrum van Den Bosch en omstreken.

Bekijk project

Kalfsbeek BMW/Mini

Vol gas voor introductie nieuwe BMW 5-serie.

Bekijk project

McDonald's

De afgelopen vijf jaar betegelden we meer dan dertig Macs. We’re lovin’ it!

Bekijk project

Nieuwsgierig geworden?

Alle projecten